Znana je točna lokacija mojega prostovoljnega dela!

Kot ste na spletni strani že lahko prebrali, sem še pred samim izborom na položaj prostovoljca izvedel, da bom v primeru izbora v Pyeongchangu delal na področju multimedijskih prenosov v živo, kar sem si tudi najbolj želel. Sedaj sem izvedel tudi na kateri lokaciji bom delal in sicer bom delovne dneve preživel v mednarodnem oddajnem centru (IBC – International Broadcast Centre). Zato sem se odločil, da vam ta objekt in aktivnosti, ki bodo potekale v njem, bolj podrobno predstavim.

Gradbena dela na objektu so bila zaključena že letos poleti in objekt je bil organizaciji OBS (Olympic Broadcasting Services) predan 5. junija 2017. OBS je bil ustanovljen s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in skrbi za proizvajanje ter oddajanje mednarodnega radijskega in televizijskega signala z vseh prizorišč ter v vseh športnih panogah (HB – Host Broadcaster). Poleg tega ta organizacija ponuja tudi dodatne storitve in opremo nosilcem pravic za prenose v živo z olimpijskih iger (RHB – Rights Holding Broadcasters) ter je posrednik med njimi in lokalnim organizacijskim komitejem posameznih iger.

OBS se že od nekdaj trudi, da pri svojem delu uporablja tako tradicionalne medije in tehnologije, kot tudi najnovejše in še neuveljavljene. To jim omogočata velik bazen financ in podpora vodilnih razvojnih podjetij na tem področju. Tako so na primer na igrah v Riu pripravljali tudi vsebine na podlagi tehnologij VR (navidezna resničnost), SHV (Super Hi-Vision oz. zelo visoka ločljivost 8K, ki je kar 16-kratnik ločljivosti Full HD) in HDR/WCG (visok dinamični razpon svetlostnih nivojev in širši barvni razpon v video materialih). Uporaba tehnologij prihodnosti je del olimpijskih iger moderne dobe že od samega začetka. Te so se namreč začele ravno v času filma ter kinematografov in so bili tako prizori s športnih prizorišč iger med prvimi, ki so se predvajali na filmskih platnih. Več o zgodovini multimedije na olimpijskih igrah pa v kakšni od prihodnjih objav.

OBS skrbi tudi za načrtovanje, izgradnjo in upravljanje mednarodnega oddajnega centra. Ta objekt vključuje tako tehnične kot administrativne prostore za vse vrste oddajanj oz. prenosov v živo. To so med drugim studiji, režije, montirnice, pisarne in drugo. V mednarodnem oddajnem centru pred nadaljnim pošiljanjem v svet zberejo tudi televizijske in radijske signale z vseh športnih prizorišč, ki jih nato OBS razporeja v različne skupine, ki so kot posamezni prenosi na voljo nosilcem pravic za oddajanje. Od tu bo v svet za več miljard gledalcev poslanih okoli 4.000 ur multimedijskih vsebin!

Mednarodni oddajni center je lociran v območju Alpensia, kjer se bodo izvajala tekmovanja v smučarskih tekih, biatlonu, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, bobu, skeletonu in sankanju. IBC v Pyeongchangu bo za čas iger gostil kar 6.000 ljudi in več kot 50 medijskih organizacij, ki se ukvarjajo s prenosi v živo in bo deloval 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Znotraj samega objekta bo lociranih 17 televizijskih in 5 radijskih studijev. Posebnost bodo tudi studiji locirani na strehi objekta, ki bodo ponujali razgled na lepo in športno obarvano okolico. Takih studijev bo 9, poleg tega pa bo na strehi objekta na voljo 10 pozicij za stoječe snemanje prispevkov. Z namenom učinkovitejšega in enostavnejšega dela bodo v objektu locirane tudi trgovine in lokali. S skupno površino okoli 122.000 kvadratnih metrov je IBC tudi eden največjih objektov letošnjih olimpijskih iger, ki so ga začeli graditi že decembra 2015. Za konec lahko dodam še nekaj zanimivih številk povezanih z objektom – za izgradnjo objekta so porabili okoli 6.700 ton jekla, skupna navidezna električna moč objekta znaša 14.400kVA, v notranjosti sta 2 dvigali za 24 oseb in 1 dvigalo za 38 oseb, okoli objekta je na voljo več kot 500 parkirnih mest.

Večji nosilci pravic za prenose v živo so v tem mesecu že začeli s pripravo njihovih prostorov v mednarodnem oddajnem centru, objekt pa bo v polnem zagonu 9. januarja 2018 oz. natanko mesec dni pred otvoritveno slovesnostjo.

Fotografije: OBS